Hva er forhev?

HVA ER FORHEV?

Som skålding er forheving et annet triks fra den klassiske baketradisjonen som var i ferd med å dø ut, men som nå er på full fart inn igjen. Helt enkelt sagt handler forheving om å blande sammen noen av ingrediensene i forkant, slik at denne lille minideigen får god tid på seg til å stå og modne før du elter den sammen med resten.

Forheving har som teknikk likhetstrekk både med surdeigsbakst, langtidsheving og skålding. Felles for alle disse teknikkene er jo at vann og mel skal få nok tid på seg til å utvikle den smaken og aromaen du ønsker. Prøv å bake baguetter eller ciabattaer med og uten forheving, og smak forskjellen selv. Det er forbløffende hvor mye bedre brødet blir av at deigen for stå litt.

I den klassiske håndverksbaketradisjonen finnes det forskjellige typer forheving, hver med sine oppskrifter og egenskaper, du har poolish, biga, sponge og det ene med det andre. Men du kan fint bake med forhev uten å sette deg inn i disse reglene. Ja, hvis du vil, kan du gjøre om de fleste av oppskriftene med lyse og grove brød, bare ved å ta ut litt av ingrediensene og sette en minideig av dem dagen før.

Alternativt kan du bruke trikset som bakere har brukt i årevis: Ta av en liten del av den ferdige deigen før du baker ut brødene dine, ta vare på denne deigresten i kjøleskapet, og bruk den i den neste brødet du baker. Men det forutsetter at du baker brød nokså ofte, siden deig med fabrikkgjær bare holder seg noen dager i kjøleskapet før den dør.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Bakerlyst

Bakerlyst

19, Trondheim

Blogg om baking osv

Kategorier

Arkiv

hits