Litt om desserter

Her kommer noen punkter om desserter:

  • Vi deler dessertene inn i ulike grupper, og det er: Kalde desserter, Varme desserter, Is desserter og Dessertsauser.
  • Kalde desserter kan for eksempel være: Fruktsalat, Kompott, Grøt, Fromasj, Mousse og Kalde puddinger.
  • Fromasj er en kremdessert som er stivnet med gelatin. Her er det viktig at du bruker gelatinen riktig for å lykkes med fromasjen. Du kan lage forskjellige varianter ut fra en grunnoppskrift. Da tilsetter du bare den smaken du vil ha, i rett mengde.
  • Mousse er en mer eksklusiv dessert. Den ligner litt på fromasjen, men vi bruker ikke gelatin i en mousse.
  • Kalde puddinger er tradisjonelle dessertretter. De er rimelige å lage, og konsistensen er kompakt.
  • Kompott er kokt, hel frukt eller bær der fruktsaften er jevnet.
  • Grøt er frukt eller bær som er kokt litt i stykker og jevnet. Før servering må begge dessertene avkjøles. Det er vanlig å servere sukker, melk og fløte ved siden av.
  • Varme desserter er: Suppe eller bær og Varme puddinger.
  • Suppe eller bær sammen med en kule is er det mest vanlige å servere som varm dessert. Varm dessert passer godt på kalde dager. Som variant kan du servere varme lune på sommeren. Det betyr at desserten ikke er så varm, men heller lunken.
  • Varme puddinger er som oftest en form fylt med en masse som stekes i ovnen, eller en masse som lages i gryten.
  • Dessertsauser som vi har er: Vaniljesaus, Coulis, Saftsauser, Sjokoladesaus og Sabayonsaus.
  • Vaniljesaus er en eggebasert saus som lages ved å koke opp melk\fløte, vaniljestang og sukker. Denne melkeblandingen blandes så med vispende eggeplommer og tyknes. Basisen til vaniljesausen kan varieres og smaksettes på mange vis.
  • Coulis er en puresaus laget av kokte eller friske bær som kjøres i en foodprosessor eller blender med litt sukkerlake.
  • Saftsauser lages ved at saft, vann og smak kokes opp og jevnes med litt potetmelsjevning.
  • Sjokoladesaus lages ved at sjokolade smeltes i melk eller fløte, og eventuelt jevnes med litt maisenna.
  • Sabayonsaus er en saus laget på basis av eggeplommer, vin og sukker som piskes over vannbad till tykk konsistens.



 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Bakerlyst

Bakerlyst

18, Trondheim

Blogg om baking osv

Kategorier

Arkiv

hits